Loading…

Verdens vildeste vandkamp, Rejseartikler

De største og vildeste Song Kran fejringer foregår i Chiang Mai, hvor lokale, hjemvendte thailændere og turister mødes i den smukke tempelby for at fejre den ældgamle tradition i en veritabel vandkamp

Af Troels Brunsgaard Pedersen

Da den store truck passerer mine to kammerater og jeg, bliver vi ramt af iskoldt vand. Fire thaier smiler smørret til os fra bilens lad, hvor de sidder med to blå fodertønder. Vi forsøger at svare igen med vores farvede plasticvandgeværer, men de har fordelen af en højere position og vand, der, på grund af store isblokke i de blå tønder, er væsentligt koldere end vores. Nederlaget gør dog ikke det store, for vi er allerede gennemblødte, og det kolde vand er til at leve med, når lufttemperaturen ligger et godt stykke over 30 grader.

Vi befinder os i det nordlige Thailand, nærmere bestemt Chiang Mai, på førstedagen af den årligt tilbagevendende, thailandske nytårsfest Song Kran. Song Kran bestod traditionelt af et renselsesritual, som i dag har udviklet sig til veritable vandkampe. Fra den 13. april til den 16. april er der officielt nytårsferie i Thailand, og thaierne benytter dagene til at vende hjem og fejre højtiden med familien.

(Vand)våbenhandlere

Chiang Mais centrum er indhegnet af en vandgrav, der i dagens anledning bruges til at fylde spande, geværer og andre vandvåben. På vores vej igennem bymidten mødes vi af en stor parade, der er et sandt virvar af musik, mennesker, biler og spredte sceneshows, som ikke synes at have megen retning, men til gengæld masser højt humør.

Mange thailændere har set deres snit til at lave en god forretning under Song Kran-fejringen og har opstillet boder, hvor de sælger små vandgeværer og vandballoner. Et af plasticgeværerne, som vi købte tidligere på dagen, knækker i en kamp med en flok britiske turister og efterlader min veninde ukampdygtig. Vi søger derfor beskyttelse i et af de smukke templer, som byen er kendt for.

En karmakonto i plus

Dagene op til Song Kran har munkene været optagede af at rejse sandpagoder med udsmykning i alverdens farver i nærheden af templerne. I dag kan de lokale give templerne en mindre donation i bytte for et lys, en blomst eller et flag, som de kan placere på sandpagoderne og dermed få et plus på karmakontoen.

Song Kran er dog ikke kun glade vandkampe og god karma. Antallet af biluheld under de ellers festlige dage stiger betydeligt på grund af chauffører med alkohol i blodet og en trang til at trykke for hårdt på speederen. Og ligesom Chiang Mai er centrum for de største festligheder, er det også den provins med flest ulykker. Derfor anbefaler flere af de lokale, vi snakker med, at vi gør klogt i at undgå at køre videre til en anden by under Song Kran.

Andre våde varer

Om aftenen, da vandkampen stilner af, samles de lokale hos familien, på små restauranter eller på byens barer. På en lille lokal bar slutter vi os til thailænderne. Humøret er højt, og som besøgende er det let at falde i snak med de lokale. Vi møder blandt andet Paula, der ejer neglesalonen ved siden af baren, som vi tilbringer aftenen på. Hun mødes på baren med naboer og venner for at fejre Song Kran.

”Mine familie bor langt herfra. Derfor mødes jeg med mine venner, så jeg ikke skal tilbringe Song Kran alene”, fortæller Paula.

Som vi kender det fra vores egne højtider, handler Song Kran nemlig også om at være sammen med familie og venner. I Chiang Mai er vandpjaskeriet for aftenen udskiftet med andre våde varer, og vi føler os lettede over, at det er slut med at være gennemblødt.

I løbet af de næste dage bliver vi dog klogere, idet vi mere end én gang får smidt en spand kold vand i nakken. Selvom den helt store vandkamp foregår d. 13. april, så er det thailandske folk vedholdende, og de næste dage må vi kigge os over skuldrene og gøre klar til at springe i dækning, hver gang vi hører en truck gasse op bag os.