Loading…

Pantanal for fugleentusiaster, Rejseartikler

Pantanal er i særklasse en oplevelse for krop og sjæl, et stykke natur så enormt og alligevel så ukendt for mange europæere. Dette smukke område strækker sig i uendelige vidder over det sydlige Brasilien og langt ind i både Paraguay og Bolivia.

 

Savanne, vådland, økosystemer, termerne er mange når man skal beskrive det varierede landskab med den utrolige artsrigdom indenfor både flora og fauna.

 

Summa summarum er: Det er meget svært at beskrive - det skal opleves med alle sanser.

Derfor besluttede vi at tage en tur ud på Araras Eco Lodge i det sydlige Pantanal for at opleve dette populære hotel igen - og denne gang fra en vinkel ud over det sædvanlige, en vinkel der især vil vække den nysgerrige ornitolog, og de der ligner... Dette verdens største vådområde - på over fem gange Danmarks størrelse - har længe været et paradis kendt af naturelskere og ikke mindst de fugleinteresserede af slagsen.

 

I Pantanal finder man en overflod af over 1200 slags fugle, fra smukke hejrer til små kolibrier. Fra uglen der sidder og stirrer stift på en i natten til den farvestrålende papegøje, der skræpper i træet ved siden af. Her er det umuligt ikke at blive fugle-fortryllet, ikke blot af mængden, men sandelig også af skønheden og variationen.

 

Så når turene fra det dejlige Araras Eco Lodge går til fods, cykel, hest eller på ladet af en lastvogn ned af den eneste vej gennem Pantanal, ja, så er det ofte fuglene, der imponerer mest. De allestedsnærværende vingede skabninger i alle disse utrolige farver og afskygninger. Der går - selv for amatøren - helt sport i at genkende alle de latinske navne, som de trænede guider slynger ud, som om de aldrig har lavet andet.

 

Araras Eco Lodge og flere andre hoteller i området er ejet af ildsjælene André og Akhila og drevet af deres kyndige hold af eksperter under navnet Pantanal Explorer. Det er et fortryllende lille hotel i rustik øko-stil med hele pakken af naturoplevelser til rådighed. Fra man bliver hentet i lufthavnen i Cuiabá og kørt de 32 km ind ad Transpantaneira får man oplevelser i særklasse sammen med de trænede guider med enorm respekt for naturen. Man finder ikke meget bedre standard end denne i det sydlige Pantanal - hverken hvad angår komfort eller service.

 

Der var dog en begivenhed, som overgik alt andet på denne spændende safari, der ellers både bød både på caimaner, ozelotter, anakondaer og mange andre eksotiske dyr foruden fuglene. Det var, da vi besøgte nabofarmen tilhørende Araras Eco Lodge - Passo Da Ema og mødte ildsjælen Valdimiro og alle hans fugle.

 

Valdimiro kom fra en organisation kaldet Bichos Da Mata i Sao Paolo, som indsamler fugle, der er sat i ulovligt fangenskab, fugle, hentet i områder som Amazonas og Pantanal. Ofte drejer det sig selvfølgelig om de smukke og farvestrålende papegøjer, som folk lærer at tale, og som de klipper vingerne på, så de ikke flyver væk. Dette giver store bøder og endda fængselsstraf, når de opdages. Men den bedste nyhed er, at mange videnskabsmænd og ildsjæle som Valdimiro er gået sammen om et projekt med indsamling og genindsættelse af disse fugle i deres naturlige omgivelser.

 

 

Man har de senere år arbejdet med at sætte hele flokke ud igen og bagefter fulgt deres adfærd ved hjælp af forskellige sporingsmetoder. Det har vist sig at være en stor succes, hvor langt de fleste fugle rent faktisk genetableres i deres flokke og kan klare sig i den virkelige verden. Således har man nu valgt at gennemføre projektet nogle gange om året, og vi var så priviligerede at være i Pantanal netop til dette fantastiske øjeblik: Genudsættelsen af 48 smukke papegøjer i naturen. Først flyves fuglene dertil, så sættes de ud i store volierer og får nogle uger til at falde til ro efter den stressende rejse. Imens går folk som Valdimiro og passer dem, studerer dem, mærker dem og ja, næsten tager afsked med dem som var de deres små børn.

Det var  i de sidste dage af denne fase, at vi ankom til Araras..

Som dagene gik kunne man høre artsfællerne kalde på dem, tale med deres venner, som nu var på vej hjem igen.. Endelig op-randt dagen for udsættelsen, og det hele var sat op: Videnskabsfolk og ornitologer, tv folk, ministeren for turisme i Cuiabá og ja - så os få, priviligerede gæster der var så heldige at være til stede.

 

Klokken 06.00 om morgenen - kort efter solopgang, åbnede de burene for de lidt tøvende fugle, der pludselig så ud på friheden og tilsyneladende slet ikke kunne overskue situationen. De mest modige hoppede ud og kiggede sig lidt omkring. Efter en tid fløj nogle af sted for fuld kraft - for blot at opdage, at de slet ikke var i form, så de kom næsten kravlende tilbage for nem føde hos deres gode Valdimiro. Vi havde som udgangspunkt et billede i hovedet af en kæmpe fuglefolk der bare væltede ud i friheden. Men virkeligheden var både mere realistisk og langt mere følelsesladet. Fantastisk at se at de alligevel tør, at de, hvis vinger havde været stækkede, alligevel lærer at flyve igen, at de trods lidt tilløb og omveje igen kommer hjem, hvor de hører til. Valdimiro forklarede, at det tog dem nogle uger at komme afsted og blive derude alle sammen. At mange ville flyve ud nogle dage og så komme tilbage nogle gange, før de endelige fandt deres plads i naturen igen. Han fortalte sjove historier om de lokale cowboys, Los Pantaneiros, der nogle gange tror, de hører stemmer fra onde ånder i naturen. Det viser sig at være genudsatte fugle, der ikke helt har glemt deres menneskesprog.

 

Ja - hvis man ikke var interesseret i fugle før man kom til Pantanal og oplevede dette, så blev man det virkelig bagefter, selv som amatør inden for fugleverdenen. Derfor tænker vi på, hvilken umådelig oplevelse det måtte være for de mange fugleentusiaster, vi kender. Jeg talte med André og Akhila om muligheden for at lave et samarbejde, som gør det muligt for os at sende særligt udvalgte gæster over på netop de tidspunkter, hvor der igen udsættes fugle på Passo da Ema. Dette er vi således ved at sætte i værk og vi har desuden samlet en række spændende links til de organisationer, der er involveret i projekterne. Der er også links her til nogle videoer fra genudsættelserne samt Bichos Da Mata organisationen, som er lagt ud på Internettet.:

 

http://www.youtube.com/watch?v=UKFof7eKsDY

http://www.parrots.org/index.php/blog_saidenberg/releases_results/

http://www.programavip.com.br/video?vkey=b9d5ad24f4333c7658a0

http://www.youtube.com/watch?v=WJlr3k4BKU0&NR=1

 

Lad os vide om projektet kunne have jeres interesse - da vi kender stedet og de involverede godt, har vi nogle helt unikke muligheder for at gøre drømmen til virkelighed for vores gæster - lodget er nemlig ikke stort nok til, at man bare kan dukke op på egen hånd eller selv booke plads til disse særlige begivenheder.

Den aftale vi har lavet med Araras Lodge er eksklusiv for kunder hos Jesper Hannibal rejser.