Loading…

New York på budget, Rejseartikler

New York er en by fyldt med store oplevelser. Desværre er mange af de traditionelle oplevelser og attraktioner dyre. The Big Apple kan dog også opleves uden at tømme tegnebogen. Vi guider jer her til 3 dage i New York på budget. 

Af Troels Brunsgaard Pedersen

New York har så umådeligt meget at byde på, og byen er et centrum for finans, kunst, shopping og meget mere. The Big Apple er da også populær som kun få, hvilket har ført til at priserne på hoteller og restauranter på Manhattan har nået et niveau, der kan få selv os danskere, der er vant til dyre leveomkostninger, til at måbe.

Man skal da også betale rundhåndet for en række af de ’traditionelle’ attraktioner: udsigten fra toppen af Empire State Building, et besøg i Frihedsgudinden, en musical på Broadway eller en kamp med the Knicks i Madison Square Garden. Det kan derfor være svært at forestille sig en rejse til New York på budget. Der er dog mange spændende aktiviteter, som enten er gratis eller i hvert fald billige i den amerikanske metropol. De lidt mere utraditionelle attraktioner kan samtidig være en måde at undgå det værste turistmylder. Vi guider jer her til tre dage i New York på budget.

 

Dag 1 

Oatmeal, offentlige bøger og Grand Central

Selvom det er hyggeligt at spise morgenmad på en diner, så betaler man selvsagt også lidt ekstra, når man vil ned og sidde. Køb i stedet en stor oatmeal ’on-the-go’ og en kop take-away kaffe. Amerikanerne har sans for at tilføje frugt, knas og topping, så den ellers lidt kedelig grød bliver sød og mættende.

Stik derefter afsted mod dagens første attraktion: New York Public Library. Biblioteket er både en fryd for øjet indenfor og udenfor. Den smukke bygning er da også blevet brugt som kulisse i flere store film og serier. I Bryant Park, der omgiver biblioteket, samles lokale new yorkere til frokost eller til de forskellige koncerter og shows, der afholdes her.

Slå et smut forbi Grand Central Terminal. Stationen er den største station i verden målt på antal perroner, og her kan man fornemme byens travle atmosfære, når pendlere stryger igennem bygningen. Den enorme ankomstsal med sine store søjler, buer og amerikanske flag er storslået. Stationen har i dag også et dansk islæt. Kokken Claus Meyer har nemlig åbnet Great Northern Food Hall i stationens Vanderbilt Hall.

Byens grønne åndehul

Følg nu den legendariske 5th avenue mod det øvre Manhattan indtil træer og søer i Central Park afløser asfalterede veje, skyskrabere og dyre modebutikker. Central Park er et grønt åndehul for de travle new yorkere, der kommer for at gå en tur, dyrke motion, hygge med venner i parken eller spise deres frokost.

Kom ned i tempo og slentr gennem parken, forbi statuen af H.C. Andersen og Alice i Eventyrland og omkring Strawberry Fields, hvor musikere ofte er i gang med et Beatles-nummer. Når maven begynder at knurre, er der flere foodtrucks i udkanten af parken, der kan stille jeres sult. Tag plads ved en af parkens søer med den nyindkøbte frokost og nyd stemningen i verdens måske mest berømte park.

En anden god aktivitet i parken er en løbetur. De lokale benytter i høj grad parken til at dyrke motion, og man blender derfor let ind med de rigtige new yorkere. På vejen rundt i parken er der god chance for at passere andre løbere, cyklister, fodboldspillere, yogadyrkere og mange flere.

En overflod af kunst

New York er synonym med museer, og byen er hjemsted for giganter som Museum of Modern Art (MOMA) og Guggenheim. I kanten af Central Park på Upper East Side ligger Metropolitan Museum. Museet er i folkemunde kendt som The MET, og museet har i deres billetpriser også netop lagt vægt på, at alle folk skal have råd til et besøg. Derfor bestemmer man selv, hvad man vil betale for indgangen – Museet giver dog et forslag til prisen.

The MET byder på noget for de fleste – også selvom man ikke er den store kunst afficionado. Skulpturer fra det gamle Grækenland, malerier fra de store europæiske metre, Dendur-templet, som blev skibet hertil før Naser Dæmningen blev opført, islamisk, afrikansk og asiatisk kunst, moderne kunst og nye udstillinger. Listen er næsten endeløs og netop overfloden er svær at undgå at blive imponeret af.

Et alternativ til The MET er Museum of Modern Art (MOMA). Museet, der fremviser samtidig kunst, har gratis indgang fredag fra 16-21. De har desuden en spændende giftshop med et væld af spændende designobjekter.

 

Dag 2 

Campus på Columbia

Dagens første stop er på Upper West Side. Her ligger Columbia University, der er et af USA's otte Ivy League-universiteter. Campus er åbent for besøgende, så man kan frit gå en tur blandt de smukke bygninger og fornemme atmosfæren på et af verdens mest prestigefyldte uddannelsessteder.

Bygningerne er kun er for de studerende, men på de omkringliggende områder blander man sig naturligt med universitetets studerende, som meget vel kan ende som morgendagens ledere. Universitetets alumner tæller blandt andet de amerikanske præsidenter Theodore og Franklin Roosevelt, og i nyere tid tog Barack Obama sin eksamen fra Columbia Law School. I sin biograf ”Arven fra min far” beskriver Barack Obama, at han under sin studietid boede på grænsen mellem Manhattan og det østlige Harlem (nærmere bestemt East 94th mellem 1. og 2. avenue).

Harlem og the Apollo

Netop Harlem er dagens næste destination. Kvarteret, der er kendt for at være rigt på afroamerikansk kultur og historie, havde i mange år et blakket ry. Kriminaliteten var høj, og de fleste undgik Harlem, hvis de kunne. Det er dog fortid, og bydelen er blomstret op, så Harlem i dag er et af New Yorks hippe kvarterer. Derfor er det en oplevelse i sig selv at slentre gennem Harlems gader.

Er man det mindste interesseret i musik, bør man dog også lægge turen forbi The Apollo Theater. Det verdensberømte spillested har kickstartet karrieren for utallige stjerner såsom Jackson Five, Aretha Franklin, James Brown og Mariah Carey. Er du i Harlem onsdag aften, så er der Amateur Night på Apollo Theater. Her optræder håbefulde musikere foran et publikum, der, i klassisk amerikansk stil, ikke er bange for højlydt at ytre deres mening om den optrædende. Hvem ved, måske er du med til at opdage den næste store stjerne.

Basket i Brooklyn

Er der noget, amerikanerne elsker, så er det stjerner. Både de musikalske og de sportslige. I det legendariske Madison Square Garden huserer det populære basketball-hold The Knicks. Prisen for at se The Knicks er dog ligeså høj som de langlemmede atleter. The Knicks er heldigvis ikke det eneste New York-hold. Også Brooklyn har et hold i den bedste liga – Brooklyn Nets – og her er priserne mere spiselige.

Hop på metroen fra Harlem til Brooklyn, nærmere bestemt Barclays Center. Arenaen stod færdig i 2012 og blev indviet med et show af rapperen og bysbarnet Jay Z. Et show skal man også forvente, når man ser amerikansk sport live. Sang, dans, imponerende atleter og store følelser er mixet, så publikum ikke kommer til at kede sig.

Efter kampen bliver de nærtliggende metrolinjer hurtigt fyldte. I slipper dog for at stå i kø, hvis I til fods bevæger jer mod Brooklyn Bridge. Brooklyn Bridge forbinder Manhattan og Brooklyn, der er adskilt af East River. Gåturen over broen giver et fantastisk syn over Manhattans skyline, der er smukt oplyst om aftenen.

 

Dag 3 

En følelsesladet morgen

Dagen begynder ved World Trade Center Memorial. Det er en følelsesladet oplevelse at besøge mindesmærket, der er placeret, hvor de to tårne tidligere stod. Mindeparken blev åbnet på 10 års dagen for angrebet 11. september 2001 og i centrum er to mindekar, hvor navnene fra de næsten 3000 personer, der mistede livet ved angrebet i 2001, er indgraveret.

Enhver der er gammel nok til at genkalde sig billederne fra det frygtelige angreb, vil sandsynligvis blive berørt af roen og respekten, der omgiver mindesmærket. På samme plads står New Yorks højeste bygning, One World Trade Center, som er hovedbygningen i genopbyggelsen af World Trade Center komplekset.

Nogle få hundrede meter derfra ligger St. Pauls Chapel of Trinity Church. Kirken spillede en stor rolle for de mange frivillige i dagene og månederne efter 9/11. Der skete ingen skade på kirken, da tårnene kollapsede på trods af den korte afstand. Derfor fik kirken efterfølgende tilnavnet ’The little chapel that stood’.

En frihedsgudinde fra pendlerfærgen

For førstegangsbesøgende i New York er det svært at komme udenom Frihedsgudindende. Det er dog ikke billigt at tage en færge til øen, og hvis man vil op i kronen, skal tegnebogen frem igen. Et alternativ er en sejltur med Staten Island Ferry, som forbinder Manhattan og Staten Island. Det er en pendlerfærge, der er gratis og som meget belejligt sejler lige forbi Frihedsgudinden.

Færgen afgår fra Battery Park, der ligger omkring halvanden kilometer sydøst for St. Pauls Chapel of Trinity Church. På vejen til færgen følger I Broadway, passerer Wall Street, der er særligt livlig, når forretningsfolkene går til frokost, og kommer til sidst til Battery Park, der blandt andet indeholder et smukt mindesmærke dedikeret til faldne amerikanere under 2. Verdenskrig.

Når man ankommer til Staten Island, kan man nemt springe på en færge direkte tilbage til Manhattan – hvis man da ikke har andre planer på øen. På sejlturen tilbage kan man nyde den fantastiske udsigt over Manhattan skyline.

Manhattan fra oven

New York er som skabt til at blive oplevet fra oven. Empire State Building, Rockefeller Center og One World Trade Center byder på fantastiske udsigter over byen, men en tur op i en af de berømte bygninger kan være hård ved budgettet. Der er heldigvis flere gode muligheder for at opleve New York fra oven uden at tømme tegnebogen.

Tag en metro fra Battery Park mod nordvest til Manhattan High Line. Manhattan High Line er en tidligere fragtbane, som løber over Manhattans gader og i dag er omdannet til en offentlig park. Tag den hyggelige gåtur på et par kilometer igennem små gader og med udsigt til New Yorks gader og skyskrabere.

 

Udsigten over byen bliver dog kun bedre jo højere, man kommer op. Det er derfor tid til at besøge en af byens tagbarer, og sådan en ligger der tilfældigvis i the Meatpacking District på Standard Hotel. Udsigten over Hudson River er fantastisk – især ved solnedgang. Der er dog dresscode på stedet, og ofte er det lettere at komme ind om eftermiddagen end aftenen. Andre gode bud er 230 Fifths Rooftop Bar, der ligger centralt på Manhattan, eller udsigten fra Wythe Hotel på Brooklyn over East River og Manhattans skyline. Nyd en drink eller en kop kaffe, mens I nyder udsigten over New York.