Loading…

En lodge i Limpopos bjerge, Rejseartikler

I Soutpansberg bjergkæden ligger den lille lodge Madi a Thavha. Her er fokus på autentiske oplevelser, hvor gæster kommer tæt på den lokale befolkning, mens turismen kommer de lokale til gode.  

Af Troels Brunsgaard Pedersen

En cirka 3 kilometer lang grusvej, der er mærket af de sidste dages regn, fører os fra den asfalterede vej mellem Louis Trichardt og Vivo til dagens endemål Madi a Thavha. Min rejsegruppe og jeg har forladt alfarvej et sted på den cirka fem timer lange køretur fra Johannesburg, og vi er nu ankommet til en afsidesliggende lodge i Limpopo.

Lodgen ligger i Soutpansberg bjergkæden og gennem det frodige område løber en mindre bæk – deraf navnet Madi a Thavha eller på dansk ’Vand fra bjerget’. Lodgen er etableret og drevet af det hollandske ægtepar Marcelle Bosch og Aart Van Soest. I 1999 flyttede de med deres børn fra Nederlandene til Sydafrika, da Marcelle Bosch fik arbejde på et udviklingsprojekt. Fire år senere sluttede projektet og Marcelle og Aarts børn flyttede tilbage til Nederlandene. Planen var at ægteparret skulle med, men sådan gik det ikke. ”Vi var ikke færdige med Sydafrika. Her er stadig så meget at gøre”, siger Marcelle Bosch.

Hvem har retten til jorden?

Da solen ikke længere står på sit højeste leder Marcelle Bosch og en af hendes betroede medarbejdere os ud på en vandretur i de omkringliggende bjerge. Under et stort Baobab træ slår vores lille gruppe os ned for at tale om en af de udfordringer, landet stadig ikke har løst efter apartheid – nemlig fordelingen af jordbesiddelser.

Da apartheid blev afskaffet i 1991 sad de hvide på det meste af Sydafrikas frugtbare jord. Planen var, at den sorte befolkning skulle overtage en del af jorden, men regeringspartiet ANC har ikke haft held med at gennemføre planen. Marcelle og Aart har et ønske om, at deres jord på et tidspunkt gives videre til de sorte, men dette kan også lede til konflikt. ”Vi ønsker at give jorden tilbage til de oprindelige stammer, men vi har også en række ansatte, der har slidt i mange år for at skabe Madi a Thavha – hvad med dem?”

Never give up

Ægteparret brænder tydeligvis for Sydafrika og for at gøre en forskel for den lokale befolkning. Derfor fokuserer den lille lodge på at give gæster unikke kulturelle oplevelser samtidig med, at turismen kommer de lokale til gode. Værelser, hytter og haven omkring lodgen er prydet af malerier, skulpturer og statuer, som er kreeret af lokale kunstnere.

En af de lokale kunstnere er den kun 23 årige Pilato Bulala, som driver et lille kunstværksted, hvor han skaber skulpturer af gammelt metal. Det første vi møder, da vi besøger ham i udkanten af landsbyen Tshivhuyuni, er en lille bil, hvor Pilato Bulala har skrevet ordene ”Never give up”. Det har nemlig krævet hårdt arbejde for den unge kunster at komme dertil, hvor han er i dag. Mens han deler sine tanker og drømme, viser han sine kunstværker frem med stor stolthed. Da vi kører tilbage mod Madi a Thavha forklarer vores guide, at det netop er lokale som Pilato Bulala, at Marcelle og Aert ønsker at støtte.

En gennemført mission

Efter et par dages ophold på Madi a Thavha har vi hiket i bjergene, mødt lokale kunstnere, besøgt små markeder og snakket med de lokale. Vi er blevet klogere på kulturen i Limpopo og har set en del af Sydafrika, der let overses blandt landets mange seværdigheder. Og det er netop Marcelle Boschs mission: ”Sydafrika har så meget at byde, og det er fantastisk at kunne åbne vores gæsters øjne for det”.