FÅ SKRÆDDERSYEDE REJSER AF DIN PERSONLIGE REJSEKONSULENT

Skriv til os eller ring på 70 270 370 for at høre mere!

At rejse i Colombia... er det sikkert?, Rejseartikler

Er det sikkert at rejse i Colombia? Det er der mange, der spørger sig selv, når de overvejer en rejse til Colombia. Det var også dét spørgsmål, jeg stillede mig selv, inden jeg rejste til Colombia. Denne artikel handler om, hvordan jeg fik besvaret spørgsmålet og hvilke oplevelser, Colombia endte med at byde på. 

Af Louise Sørensen

Jeg havde i mange år tænkt, at Colombia var for farlig at rejse i. Hver gang jeg mødte rejsende, der havde været i Colombia, spurgte jeg ret skeptisk ind til deres sikkerhed. Jeg fik altid at vide, at urolighederne var aftaget – især da FARC og den colombianske regering officielt sluttede fred. Men jeg var stadig ikke helt overbevist om, at landet var sikkert.

Det var et studieophold i Chile og en snak med colombianske medstuderende, der fik mig til at ændre holdning. Man kunne tydeligt mærke deres frustration over at være fra et land, som mange er overbevist om, ikke er sikkert at rejse i. De forsøgte ihærdigt at overbevise deres medstuderende om, at der er sikkert i Colombia, og at Colombia har meget at byde på. Ved studieopholdets afslutning var min nysgerrighed efterhånden blevet for stor til, at jeg bare kunne rejse hjem til Danmark igen.


Et overraskende førstehåndsindtryk

Ved min ankomst til Bogotá blev jeg taget imod af en gammel studiekammerat, der er født og opvokset i Bogotá. Med min egen lokale guide ved min side var jeg klar til nogle dage i Colombias hovedstad, inden jeg selv rejste videre til Santa Marta og Cartagena.

Flere ting overraskede mig positivt de første dage i Colombia. I Danmark er vi vant til, at murstensbyggerier præger bybilledet. Det var et syn, jeg endnu ikke havde oplevet i Sydamerika. I Danmark er vi også vant til, at der i vejkanter og midterrabatter i byerne er plantet træer og blomster, hvilket heller ikke var et syn, jeg havde oplevet i Sydamerika. På min første dag i Bogotá, blev jeg pludselig omringet af grønne midterrabatter og pæne murstensbygninger. Klimaet i Bogotá mindede mig tilmed om en hyggelig efterårsdag i Danmark.

At Bogotá ledte mine tanker hen på Danmark, gjorde selvfølgelig ikke Colombia sikker at rejse i, men min nervøsitet og usikkerhed blev løsnet op. Og jeg var klar på at opleve Colombia.


En snaksalig colombianer og en afbrudt fodboldkamp

På egen hånd i Santa Marta tog jeg på en udflugt til Tayrona Nationalpark. Her faldt jeg i snak med en familie på fire – et forældrepar og to børn. Moren snakkede som et vandfald, da hun stolt fortalte om den ene datter, der var matematisk anlagt og på vej på gymnasiet, og den anden datter, der netop var begyndt at lære engelsk, og som var meget sprogligt anlagt. Bagefter fortalte hun mig ivrigt om de mange smukke sider af Colombia.

På andre rejser har jeg været vant til, at de lokale har mange spørgsmål til mig og min baggrund, og at de oftest kun fortæller om deres eget land, hvis de bliver spurgt. Jeg lærte hurtigt, at colombianere er et gæstfrit og snaksaligt folk, der er stolt af deres land og kæmper for at vise verden, at man ikke skal frygte at rejse til Colombia.

Samme aften på mit hostel faldt jeg i snak med andre rejsende. Colombia og Chile var begge i semifinalen i det sydamerikanske fodboldmesterskab, Copa América, og de skulle spille selv samme aften. Vi besluttede os derfor for at finde en bar, hvor vi kunne se kampen.

På vej til barområdet var der snak og sang overalt på gaden. De glade colombianere i gule t-shirts gjorde byen fuld af liv, og stemningen smittede af på os andre. Vi satte os ved en storskærm udenfor en af barene, og vi var pludselig en del af de lokales fodboldsnak.

I den by, hvor semifinalen blev afholdt, havde et voldsomt uvejr længe været på vej. Da uvejret ikke kunne holde sig tilbage længere, brød et voldsomt torden- og regnvejr ud og endte med at sætte semifinalen på pause – i to og en halv time. De snaksalige gule t-shirts holdt tålmodigt ud, selv om de havde været bagud siden det 11. minut. For jer, der interesserer jer for fodbold, ved I måske, at kampen endte 2-0. Til Chile. Colombianerne ærgrede sig naturligvis, men feststemningen var stadig i top.

 

Sådan rejser man sikkert i Colombia – og i resten af verden

Efter min Colombia-rejse er jeg blevet enig med dem, der havde rejst i Colombia før mig. De tidligere uroligheder er aftaget, og Colombia har meget at byde på – smukke sandstrande, frodig natur, den gamle ruin The Lost City og meget mere.

Hvad angår sikkerhed, er de store byer i Colombia ligesom så mange andre storbyer i verden. Det betyder selvfølgelig også, at man skal tage visse forholdsregler, som man også gør, når man rejser i andre storbyer. Jeg opførte mig derfor ikke anderledes, end når jeg rejser i andre store byer i resten af verden. Jeg var opmærksom på ikke at gå i det offentlige rum med store eller tydelige værdigenstande og ikke at gå alene ude en sen aften. Det betød eksempelvis, at jeg aldrig havde et stort kamera på mig, og de aftener, hvor jeg var på egen hånd, slappede jeg af på mit hotel eller hostel og lod dagenes oplevelser sætte sig. Med andre ord er sund fornuft altid anbefalelsesværdigt – uanset om rejsen går til Colombia eller et andet sted.