Loading…

Copan

I en smuk og uvejsom dal på grænsen mellem Guatemala og Honduras ligger Copán - den absolut største kulturelle seværdighed i Honduras. Der findes nok intet sted, hvor mayaernes stenskulpturer udtrykker mere mystik og skønhed end her.
Copán ruinerne lå i omkring 1000 år glemt og øde hen, dybt inde i junglen. De spanske koloniherrer ofrede ikke stedet meget opmærksomhed, men i 1841 kom en amerikansk eventyrer, John L. Stephens, forbi og købte området for 50 dollars. Nu tilhører hele naturparken Honduras, i 1980 erklærede Unesco det til verdensarv, og det er en storslået attraktion for natur- og historieelskere. Vidunderligt omgivet af hellige Ceiba-træer, brølende aber og tusinder af fugle står de fascinerende mayaruiner. Stentavler, med inskriptioner dateret tilbage til år 822 E. Kr. Skulpturer man aldrig bliver færdig med at studere. Tavse vider om et fantastisk rige i fortiden.
Fra Guatemala har man udover fly fra hovedstaden valget mellem den Panamerikanske hovedvej eller en hullet grusvej ind til Copán. Denne sidste løsning bugter sig smukt gennem den grønne jungle, hvor den ene smukke udsigt afløser den næste. Man passerer små landsbyer, hvor bønderne med hvide stråhatte bærer deres macheter på vej til og fra markerne, der ligger op ad de tilsyneladende ufremkommelige bjergsider.

Copán Ruinas
Den nærmeste by ved ruinerne hedder smart nok Copán Ruinas – den ligger 12 km fra grænsen til Guatemala og blot 1 km fra ruinerne. Det er en fin gammel by med pastelfarvede huse og røde tegltage. Brostenene fører dig rundt i den typiske og hyggelige by, hvor man kan gå til alting eller tage en af de små tuc-tuc taxier for få kroner. Der er masser af charmerende hoteller, restauranter, barer og cafeer i alle prisklasser. Alt for mange bruger kun en enkelt dag i Copán ruinas, men den fortjener faktisk et par dage. Der er mange interessante aktiviteter og udflugter såsom hesteridning, besøg på kaffeplantager (især interessant i høstsæsonen oktober-december) og haciendaer omkring byen. Især skal nævnes den dejlige Macaw Mountain fuglepark med smukke papegøjer og mange andre fugle omgivet af skønne kaffeplantager og tropisk skov. Her kan man med fordel tage ud og spise frokost efter en formiddag ved ruinerne, efterfulgt af en dejlig rundvisning i parken med fuglene, som man også kan få lov at få på armen.

Copán National Park
Copán blev for mange år siden givet tilnavnet Mayaernes Athen. De klassiske strukturer, statuer og inskriptionerne på dem beretter levende om mayaernes fascinerende historie. I forhold til Tikal er skønheden mere overskuelig; Nok er den omgivet af junglen, men den er ikke nær så opslugt af den, så det er bedst ikke at forvente den samme oplevelse. Mens Tikal er berømt for sine kæmpestore templer har Copán skulpturer med langt flere detaljer.

Copán er en velorganiseret park på omkring 24 km2, hvor mange af ruinerne står under beskyttende halvtag for at inskriptionerne ikke skal ødelægges af sol og regn. Man har anslået at der er omkring 3500 ruiner, og mange er endnu ikke udgravet. Inkluderer man hele Copán dalen er der ikke mindre end 4500 strukturer at finde.

Specielt nævneværdig er La Gran Plaza, det enorme torv, der huser steler fra 600-tallet. Berømt er også boldbanen, der var byens sociale centrum og formentlig Amerikas største og mest kunstfærdige af slagsen. På mayaernes boldbaner spillede man om liv og død! På Hieroglyffernes Trappe finder man nogle af de ældste og vigtigste tekster om mayaerne. Disse har man dog endnu ikke kunnet tyde helt på grund af trappens forfald. På stedet Akropolis betages man af 16 udhuggede relieffer af tidligere konger af Copán.

En vigtig del af oplevelsen i parken er et besøg på Museo de Escultura Maya, der ligger i forlængelse af besøgscentret. Her er der kopier af bl.a. templet Rosalila, som blev udgravet intakt, indkapslet i tempel 16. Fragmenter af det kan også ses ved at besøge tunnelerne under selve templet.

Udvalgte hoteller i Copan

{{hotel.CountryTitle}}

{{hotel.Title}}

{{hotel.Teaser}}

Læs mere