Loading…

Quetzaltenango

For mange rejsende er denne by, som er den 2. største i Guatemala, blot et stop på vejen mod Mexico. Umiddelbart har den måske ikke så mange attraktioner, men har dog opnået status ved at lægge sig lige efter Antigua i køen med de bedste sprogskoler. Der er ikke mindre end 8 universiteter og over 100 private skoler i byen med de ca. 680.000 indbyggere. Beliggende i 2333 meters højde, kan nætterne være lidt kølige, især i december og januar, men til gengæld er udsigten til vulkaner rigtig fin. Der er også mulighed for en række interessante udflugter i omegnen.
Byen blev oprindeligt kaldt Xelajú af quiché-mayaerne, der besejrede mam-mayaerne, som først regerede i området. Navnet betød under de ti bakker. Senere omdøbte spanierne dog byen til Quetzaltenango, der betyder Quetzal-fuglenes sted, til ære for den maya-prins, de besejrede. Han bar en fantastisk hovedbeklædning med fjer af denne nationalfugl, quetzalen. Byen kaldes oftest Xela (udtales sjela) blandt lokale.

Spændende steder i omegnen:
Almolonga
I denne landsby 5 km sydøst for Xela er der marked de fleste dage, men især onsdag og lørdag. Beliggende i en smuk dal er landsbyen også kendt som ”Centralamerikas have”. Mange af de gode grøntsager eksporteres til El Salvador. Grøntsagsmarkedet er skønt at besøge onsdag eller lørdag.
 
Salcajá
6 km nordøst for Xela ligger denne landsby, hvor man har en af hovedproduktionerne af jaspé - en proces hvor bomuld indfarves. Prøv deres berømte drink Rompopo eller Caldo de frutas, som er populære her på egnen.
 
San Andrés Xecul
18 km nordøst for Xela befinder man sig her omgivet af fyrretræer. Byen har en speciel gul kirke med farverige malerier. Torsdag er markedsdag.
 
San Fransisco el Alto
17 km nordøst for Xela og 2610 meter over havet. Om fredagen finder man her det største og mest autentiske marked i hele Guatemala. Der er separate afdelinger for dyr, tekstiler osv. Dyremarkedet er især berømt.
 
Totonicapán
I denne landsby er befolkningen næsten udelukkende quiché-indianere, som er meget talentfulde håndværkere indenfor tekstiler, træ, keramik, læder mm. Byen siges at være bygget på hjemstedet for den berømte kriger-prins Tecún Umán. Markedsdagene er bedst tirsdag og lørdag.
 
Zunil
Her ligger et stort landbrugsområde ca. 9 km fra Xela mod sydøst. Markedet om mandagen er ligesom andre især godt hvad angår grøntsager. I den nærliggende landsby Cantel er der en glasfabrik, hvor man kan se glaspustere arbejde. Der ligger også nogle varme kilder kaldet Fuentes Georginas, hvor man kan slappe af i det helende vand i smukke omgivelser.

Todos Santos Cuchumatán
I den nordvestlige del af Huehuetenango-provinsen finder man denne isolerede landsby i 2470 meters højde. Af samme grund er mange af traditionerne bevaret ret godt. De fleste af byens mænd bærer for eksempel stadig de typiske, flotte og farverige dragter. Til den årlige festival fra 31. oktober til 2. november hører det store højdepunkt hesteløbet.
 
Zaculeu
Tidligere mam-maya hovedstad 4 km fra Huehuetenango. I 1525 modstod indianerne spanierne i 4,5 måned, før de blev nødt til at overgive sig pga. sult.
 
Ixil-trekanten
Dette kalder man de tre landsbyer Santa Maria Nebaj, San Juan Cotzal og San Gaspar Chajul. Disse steder har været ret isolerede fra omverdenen heroppe i bjergene, hvorfor man også ser mange af traditionerne i behold. Mændene er ofte landmænd, kvinderne vævere. Området er et smukt landskab at trekke i og der er gode markeder at besøge.

Udvalgte hoteller i Quetzaltenango

{{hotel.CountryTitle}}

{{hotel.Title}}

{{hotel.Teaser}}

Læs mere