I den nordøstlige del af Vietnam, i Tonkin bugten, ligger Ha Long bugten. Bugten er nok den mest spektakulære blandt Vietnams mange naturvidundere. Det rolige grønne vand i bugten er fyldt med tusinder af kalkstensklipper, der bryder op gennem vandet fra havets bund i et område, der strækker sig over 1500m². Nogle af de mærkelige klippeformationer er navngivet efter legender, eller hvad de ligner, f.eks. svaneklippen og tudseklippen. I 1994 klassificerede UNESCO Ha Long bugten til World Heritage Site.

Mange af de næsten 2.000 skovbevoksede øer i bugten har skjulte bugter og grotter, der med lethed kan udforskes med båd eller kajak. Efter timer i solen på vandet er der ikke noget som at komme ind og blive afkølet i disse grotter, samtidig med man bliver fascineret af de farverige variationer af drypsten, som naturen på egen vis har formet.

Ha Long betyder "Dragen Der Stiger Ned i Havet". Det stammer fra legenden om en forhistorisk kæmpedrage, der levede oppe i bjergene. Da den løb imod kysten, lavede dens svingende hale dale og dybe kløfter, og da den dykkede ned i havet blev områderne, der var blevet gravet op af dens hale fyldt med vand, og lod kun det højeste land være synligt. Nok er dette bare en legende, men sømænd rapporterer ofte om et mystisk havvæsen af kæmpemæssige proportioner. Man kan vel med rette kalde det Vietnams udgave af Loch Ness uhyret.