Mange "store" ord kan hæftes på Kafue Nationalpark - Zambias største, Afrikas 5. største, langt større end Serengeti i Tanzania, større end Greater Krüger i Sydafrika og Etosha i Namibia.

Hele 22.400 km2 uberørte skov- busk- og slettelandskaber udgør Kafue Nationalpark i den vestlige del af Zambia. Og her finder man den største mangfoldighed af dyrearter end i noget andet fredet område i både det sydlige, østlige, og centrale Afrika.

Omend ikke i samme omfang... Som de fleste andre nationalparker i Zambia led også Kafue under krybskytteri i 1980'erne, hvilket gjorde et stort indhug på hele dyrebestanden. Da Kafue Nationalpark ikke havde samme turistmæssig status som f.eks. South Luangwa Nationalpark, var der kun få ildsjæle - ofte private lodge og camp ejere - der tog kampen op. De patruljerede i hele parken, mens de forsøgte at råbe regeringen op og skaffe midler fra private organisationer. Det lykkedes heldigvis, og i dag er nationalparken bl.a. beskyttet af hele 8 GMA's og byder på fantastiske safarioplevelser.

Det er her - på sletterne i nord og syd - man har den største chance for at se geparden i Zambia, og med de mange forskellige økosystemer er parken hjem for landets største variation af antiloper og flere forskellige fuglearter end South Luangwa Nationalpark. Vil man have chancen for at se så mange forskellige dyr og fugle som muligt, skal man tage sig tid til at besøge både den nordlige, centrale, og sydlige del af parken - en tur med både enestående natur- og dyreoplevelser!
Er tiden begrænset, er Busanga Plains i den nordlige del et "must". Sletterne og sumpområdet er mageløst både i variation og antal af dyre- og fuglearter, og man kan bl.a. se specialiteter som antiloperne red lechwe og sitatunga, mens de dominerende rovdyr er løver og geparder.

Busanga Plains er kun tilgængelig i perioden juni/juli - november, men så er det også et af Zambias bedste safariområder!

Som de andre store nationalparker i Zambia, har også Kafue Nationalpark sin "egen" flod - Kafue River. Den løber fra nord til syd gennem parken, inden den støder ind i søen Itezhi-Tezhi, hvor den ændrer kurs og fortsætter mod øst, hvor den til sidst løber ud i Zambezi River.

Der er noget fortryllende og ærefrygtindgydende over de store floder, og Kafue River er ingen undtagelse. Nogle steder op til 1000 m bred med et blikstille vandspejl; andre steder smal med hidsige strømfald. Nogle steder flankeret af klipper og sandbanker hvor krokodiller med åbent gab indtager solens varme; andre steder af uigennemtrængelig vegatation hvor en pludselig bevægelse i buskadset udløser en antilopes alarmkald.

Kafue og dens bifloder er også værdige konkurrenter til Zambezi og Luangwa når det kommer til flodheste og krokodiller. Det er bestemt ikke her, man tager en kølende dukkert - men både kanoture og flodcruises er en eventylig oplevelse for alle sanserne.

Takkert være Kafue Nationalparks varierede økosystemer med sletter, flodlandskaber og skovområder, sump- og vådområder mod nord og kalaharisand mod syd, kan Kafue byde på Zambias mest alsidige safarioplevelse.