Rejser til Myanmar


Myanmar befinder sig midt i forandringernes tid. På den ene side er storbyerne fyldt med trafik, gadehandel, skrald, enorme smartphones, faldefærdige bygninger og beton nybyggeri. Så snart man bevæger sig ud i oplandet er det som at træde ind i en forsvunden tid. Her er det oksekærrer, markarbejde, fiskeri, vandbøfler og lokale markeder, der præger landskabet. Landskabet kan skifte fra lettere golde sletter til brusende floder og frodige grønne bjerglandskaber, men overalt vil man opleve, at der er klostre, templer, stupaer selv på de mest yderligliggende bakketoppe og skrænter. Det er let at fylde op på historie- og kultur kontoen på en rejse til Myanmar, men der er også dejlige sejlture og vandreture i Myanmars smukke landskaber.

Maden er der nok ikke mange, der vil skrive hjem om, men man kan finde lokale gode retter såsom tebladssalet. Ellers er restauranternes udbud inspireret af de nabolande og befokningsgrupper fra bl.a. Thailand og Indien. Gadekøkkener er i Yangon stadig mere udbredt end restauranter.

Burmeserne er et fascinerende folkefærd med deres skønne farverige klæder og fine hvide ansigtsudsmykning på især kinderne. "Malingen" er lavet af barken fra et træ (thanaka). Munke og nonner vil man opleve om morgenen, når de - iført orange og lyserøde rober - går rundt i gaderne med deres donationskar i hånden. Burmeserne er lidt generte, men sender man dem et smil, så vinder deres nysgerrighed hurtigt. Nogle gang er det én selv, der er attraktionen for de lokale indbyggere.